Natalia Silvis-Cividjian

Natalia Silvis

Wie ben je?
Ik ben Natalia Silvis-Cividjian, docent pervasive computing op de afdeling Informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Wat los je op?
Computers zijn steeds meer alom aanwezig in allerlei dagelijkse gebruiksvoorwerpen om ons heen. Deze ontwikkeling wordt binnen de Informatica pervasive computing genoemd. Pervasief, omdat computers door deze alomtegenwoordigheid continu en diep ons dagelijkse leven binnendringen.
Toch komen studenten Informatica vaak pas in een late fase van hun studie met dit vak in aanraking, meestal ergens tijdens de Masterfase. Mijn uitdaging is om dit vak aan eerstejaars studenten te geven.

Wat heb je opgelost?
Ik heb tijdens mijn promotieonderzoek gewerkt aan een computer simulatie programma dat verklaart hoe elektronenbundels nanostructuren kunnen laten groeien. Deze resultaten hebben bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van het miniaturisatieproces. Dit is een techniek waarbij structuren worden verkleind met behoud van hun functionaliteit en eventueel ook hun vorm, waardoor het bouwen van steeds kleinere apparaten mogelijk wordt.

En wat ga je nog oplossen?
Hoe we pervasive computing systemen beter kunnen testen op hun functionaliteit. Veel software is bij lange na niet perfect, wat we in de meeste gevallen nog accepteren ook. Voor gemaksdingetjes zoals mobiele telefoons, reiken die problemen niet verder dan kleine dagelijkse ergernissen. Maar hoe zit dat met apparaten waar mensenlevens mee gemoeid zijn wanneer die niet optimaal functioneren? Daar zullen we toch echt andere eisen aan moeten stellen, en daar wil ik onze studenten in de toekomst meer bewust van gaan maken.

Opgelost voor de Oplossers: #6 technostress

Website Natalia Silvis-Cividjian