Hoe kunnen we op een leuke manier aandacht besteden aan wetenschap en innovatie?

Met die vraag benaderde Vrij Nederland in 2014 onderzoekslab Tertium, waar voormalig VN-journalist Michiel Hulshof, wetenschapper Menno van der Veen en debatleider Natasja van den Berg werkten aan projecten op het grensvlak van wetenschap en samenleving.

Zij hoorden wetenschappers steeds vaker klagen over de grote nadruk die subsidieverstrekkers en fondsen leggen op het aantonen van 'maatschappelijke relevantie’, ‘kennisdisseminatie' en ‘valorisatie’ van wetenschappelijke studies. Voor de meeste wetenschappers voelde dat niet als een kerntaak.

Aangezet door de vraag van Vrij Nederland ontstond het idee voor de Oplossers, een nieuwe manier om het voor wetenschappers interessant en leuk te maken hun kennis toe te passen op concrete maatschappelijke vraagstukken. De formule bleek aan te slaan en een nieuwe rubriek was geboren.

Van 2014 tot 2016 losten wetenschappers uit verschillende vakgebieden elke twee weken een complex vraagstuk op in Vrij Nederland. Al snel bleek dat een archeoloog, een medisch microbioloog en een econoom samen behoorlijk verrassende oplossingen konden bedenken voor ingewikkelde problemen.

In 2017 verhuisden we naar de Volkskrant, en in 2018 zetten we een nieuwe stap. Voor het eerst werden we benaderd om de Oplossers in te zetten om te werken aan nieuw beleid. Het was het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat naar nieuwe ideeën zocht om bedrijven energie te laten besparen.

De Oplossers is powered by Tertium

De Oplossers | Pakhuis de Zwijger | Piet Heinkade 181-D | 1019 HC Amsterdam | 020 261 7975 | info@deoplossers.nl