top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverwendy8678

De Oplossers - Energiebesparing eZine

Hoe zorgen we dat bedrijven en instellingen meer energie besparen? Die vraag legden we in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor aan de oplossers. De oplossers bestaat uit een groep van ruim duizend wetenschappers en experts uit uiteenlopende vakgebieden.
Energiebesparing

Uit de Nationale Energieverkenning 2017 bleek dat Nederland in 2020 naar verwachting ongeveer 75 Petajoules minder energie gebruikt dan in 2013. Het lijkt er op dat de doelstelling van 100 PJ aan energiebesparing die in het energieakkoord is afgesproken niet wordt gehaald.


Het ministerie van EZK wil deze achterstand inlopen. Daarom hebben zij in het voorjaar van 2018 nieuw beleid geschreven. Zij concluderen dat vooral middelgrote bedrijven en instellingen nog meer kunnen besparen. Het gaat dan bijvoorbeeld om industrieterreinen, ziekenhuizen, hotels, restaurants en supermarkten. Tertium ging op zoek naar effectieve, verfrissende, ideeën of maatregelen die ervoor zorgen dat deze organisaties meer energie gaan besparen.

Om te testen of de ideeën ook in de praktijk kunnen werken, zijn ze geanonimiseerd voorgelegd aan een panel. Acht oplossingen zijn als  ‘haalbaar’ of ‘vernieuwend’ bestempeld. Tijdens een expert bijeenkomst zijn ze uitgewerkt tot concept beleidsvoorstellen.

In dit eZine vind je een overzicht van de beste voorstellen voor nieuw beleid.


Download

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page