De Oplossers Live #8: De Nederlandse militaire missie in Mali

mali-aankondiging
In juni besluit het kabinet tot verlenging van de Nederlandse militaire missie in Mali. Het publieke debat daarover is vrijwel afwezig. Ten onrechte.

Nederland is sinds 2014 met 450 militairen actief in Mali als onderdeel van de VN-vredesmissie MINUSMA. De taak van de Nederlandse militairen is vooral inlichtingen inwinnen en verkenningsvluchten uitvoeren. Ondanks de aanwezigheid van 12.000 VN-soldaten is Mali nog altijd instabiel en neemt de kracht van separatisten, criminelen en terroristen toe, ook in omliggende landen.

Hoe kan de VN-missie beter bijdragen aan vrede in Mali? Tijdens de achtste editie van de Oplossers Live gaan wetenschappers uit verschillende vakgebieden dit complexe probleem te lijf. Ze gaan over hun oplossingen in gesprek met een maatschappelijk panel en de zaal.

In dit programma:
– Presentaties van topwetenschappers, onder wie Dieuwertje Kuijpers (promovenda High Risk Politics), wetenschapsfilosoof Pim Klaassen en Mirjam de Bruijn (hoogleraar antropologie)
– Een introductie van ontwikkelingseconoom Fred van der Kraaij, die werkte met het ministère du Plan van Mali en Karlijn Muiderman, coördinator van website Sahel Watch en werkzaam bij online denktank The Broker.
– Een maatschappelijk panel met voormalig Apachepiloot Peter Gordijn, documentairemaakster Gabrielle Provaas, en Victor van der Linden (ontwikkelingsconsultant, oa in Mali)

De Oplossers Live #7: Hoe krijgen we fairtrade cocaïne?

cocainefairtrade

Met haar project Fairtrade Coke wil radicale vernieuwer Janneke Nijmeijer Nederlandse cokegebruikers bewust maken van de gevolgen van hun gedrag: oorlogen, criminaliteit en uitbuiting in Zuid- en Midden-Amerika. Is het mogelijk een eerlijke, duurzame productieketen voor cocaïne op te zetten? In een speciale editie van de Oplossers gaat onderzoeksbureau Tertium die vraag te lijf.

Na een inleiding van Janneke Nijmeijer, draagt onderzoeker Pien Metaal van het Trans National Institute, specialist op Zuid-Amerikaans drugsbeleid, haar oplossing aan. Jazzgitarist Timon Koomen geeft een muzikale reactie. Menno van der Veen en Michiel Hulshof van Tertium presenteren een aantal andere wetenschappelijke oplossingen die zouden kunnen bijdragen aan de gewenste fairtrade coke.

De Oplossers Live #6: Sinterklaas voor alle Nederlanders

kleurenpieten2
Hoe komen we uit de Zwarte Pieten-impasse? Tijd voor een wetenschappelijk antwoord!

Met onder meer:
– Informaticus Tibor Bosse (VU), specialist in de virtual reality exposure therapy
– Bestuurskundigen Jeroen Rodenberg en Pieter Wagenaar (VU)
– Sociaal wetenschapper Nadira Omarjee (VU) uit Zuid-Afrika.
– Een maatschappelijk panel met dichter/activist Jerry Afriyie (ook bekend als Kno’Ledge Cesare), oprichter van de stichting Nederland Wordt Beter en Adriaan Krans, voorzitter van de Stichting Sint.

Meer informatie »

De Oplossers Live #5: Hoe stoppen we de vluchtelingencrisis?

Pictures taken by Sara Prestianni

De Europese vluchtelingencrisis bereikte dit jaar een nieuw dieptepunt met duizenden verdronken Afrikaanse bootvluchtelingen en de haast dagelijkse bestormingen van de Kanaaltunnel bij Calais. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel vormt het groeiende vluchtelingenvraagstuk een veel groter probleem voor Europa dan de Griekse crisis.

Hoe stoppen we de vluchtelingencrisis? Tijdens de vijfde editie van de Oplossers Live gaan Nederlandse en Vlaamse wetenschappers uit verschillende vakgebieden dit complexe probleem te lijf. Ze gaan over hun oplossingen in gesprek met een maatschappelijk panel en de zaal.
Meer informatie »

De Oplossers Live #4: een impressie

FCBB2175

Op 22 juni vond in Pakhuis de Zwijger de vierde editie plaats van De Oplosser Live. Deze keer over de vraag: Hoe stoppen we de opmars van IS?

Journalist en IS-expert Abdou Bouzerda reageerde op de oplossingen van mensenrechtenjuriste Laura Henderson, politiek theoloog Mohamed Ajouaou en specialist High Risk Politics Dieuwertje Kuijpers. Het debat stond onder leiding van Michiel Hulshof (Tertium) en er was muziek van Maaike van der Linde en Jorrit Westerhof. Naast de bezoekers hadden we voor het eerst ook een virtueel publiek: zo’n 160 kijkers volgden het programma via de live streamingapp Meerkat. Fotografe CB maakte een impressie in beeld.

Meer informatie »

De Oplossers Live #3: Nederland Maakland, België Maakland

foto Harold Navarro creative commons SMALL
Zowel in Nederland als in België is de discussie losgebarsten over het terughalen van de maakindustrie naar de Lage Landen. Natotechnologie, 3D-printing en andere technieken maken het mogelijk te concurreren met lagelonenlanden. Wordt het niet eens tijd hier volop op in te zetten? Of levert het te weinig banen op? Tijdens de derde editie van de Oplossers Live presenteren wetenschappers uit Nederland en Vlaanderen hun inzichten om de maakindustrie terug te halen naar de Lage Landen.
Meer informatie »

De Oplossers Live #2: Radicaal duurzaam klimaatbeleid

Geert Schneider

In de Oplossers Live presenteren wetenschappers inventieve oplossingen voor een ingewikkeld maatschappelijk probleem. Deze maand: hoe implementeren we een radicaal duurzaamheidsbeleid?

Nederland en België bungelen onderaan de Europese ranglijsten als het gaat om duurzame energie. Toch maken de meeste Nederlanders en Belgen zich niet echt druk. Hoe krijgen we inwoners van de Lage Landen mee in een radicaal duurzaam klimaatbeleid? Tijdens de tweede editie van De Oplossers Live presenteren wetenschappers inventieve oplossingen om Belgen en Nederlanders mee te krijgen in een radicaal klimaatbeleid. Klik hier om gratis te reserveren.

Meer informatie »

De Oplossers Live #1: Drones en burgerslachtoffers

120928065524-04-drones-dod-horizontal-gallery

In de Oplossers Live presenteren wetenschappers inventieve oplossingen voor een ingewikkeld maatschappelijk probleem. Deze maand: drones en burgerslachtoffers.

In de strijd tegen IS zet het Amerikaanse leger opnieuw bewapende drones in. Helaas vallen daarbij ook burgerslachtoffers. Volgens het Britse Bureau of Investigative Journalism hebben drones in Pakistan 2500 mensen gedood, waaronder 900 burgers. Kan dat niet preciezer? Deze vraag staat centraal tijdens de eerste editie van de Oplossers Live op maandagavond 1 december in Pakhuis de Zwijger (klik voor gratis reserveren) in Amsterdam. Meer informatie »