top of page

}}} Vrij Nederland

Hoe kunnen we op een leuke manier aandacht besteden aan wetenschap en innovatie?

Met die vraag benaderde Vrij Nederland in 2014 onderzoeksbureau Tertium, waar oud-VN-journalist Michiel Hulshof, wetenschapper Menno van der Veen en participatie-expert Natasja van den Berg samen werkten aan nieuwe manieren om de samenleving te betrekken bij complexe onderwerpen.

 

Zij hoorden wetenschappers klagen over de steeds grotere nadruk die subsidieverstrekkers leggen op 'maatschappelijke relevantie', 'kennisdisseminatie' en 'valorisatie' van wetenschappelijk onderzoek. Voor veel wetenschappers voelde dat niet als hun kerntaak. Aangezet door de vraag van Vrij Nederland ontstond het idee voor De Oplossers, een nieuwe manier om wetenschappelijke kennis interessant, leuk en relevant te maken. De formule bleek aan te slaan en een nieuwe rubriek was geboren. 

 

Van 2014 tot 2016 losten wetenschappers elke twee weken een complex vraagstuk op. Al snel bleek dat een archeoloog, een medisch microbioloog en een econoom samen behoorlijk verrassende oplossingen konden verzinnen voor ingewikkelde problemen. Hieronder een aantal voorbeelden.

bottom of page