Claartje Vinkenburg

YC_3767_OC_Vinkenburg_web

© StudioVU/Yvonne Compier

 

Wie ben je?

Ik ben sinds 2001 als universitair (hoofd)docent verbonden aan de afdeling Management & Organisatiekunde van de VU. Na mijn promotie in 1997 was ik enige tijd werkzaam als organisatie adviseur en werkte ik aan Northwestern University. Sinds begin 2015 combineer ik mijn aanstelling aan de VU met onderzoeks- en adviesprojecten op het gebied van diversiteit in loopbanen, met name in de kennissector en de zakelijke dienstverlening. Zo gaf ik onlangs een workshop over kruiwagens bij een loopbaanprogramma op de Universiteit van Tilburg.

Wat los je op?

Ik kijk naar het effect van impliciete bias, normatieve opvattingen en discursieve praktijken op loopbaansystemen en –uitkomsten. Zo probeer ik te kijken welke loopbaanconsequenties er zijn van maatregelen die worden genomen om meer diversiteit en inclusie in organisaties te bewerkstelligen. Worden mannen die ouderschapsverlof opnemen gestraft? Moet je altijd bij de netwerkborrels zijn om succesvol te zijn? Helpt het als we anders gaan praten over collega’s die niet tot de dominante elite behoren?

Wat heb je opgelost?

Mijn onderzoek toont aan dat als heersende normatieve opvattingen over wat succesvol is niet worden blootgelegd en ter discussie gesteld, interventies weinig tot geen effect hebben. Zo is het hebben van een onconventionele carrière geen garantie voor succes in de wetenschap, worden moeders die de zorg met hun partner eerlijk verdelen door beide vier dagen te werken als meer succesvol en ambitieus beschouwd dan vaders die dat doen, en is maatwerk vaak ongunstig voor accountants in een ‘up or out’ systeem.

Wat ga je nog oplossen?

Ik wil kijken hoe we de ongunstige bijwerkingen van (gender) bias in selectie situaties kunnen beperken en ik wil weten welke signaalfunctie het bieden en gebruiken van compensatiemaatregelen voor (mantel-)zorg heeft op wetenschappelijke carrières.

Wat heb je opgelost voor De Oplossers?

Door anders te praten kunnen wij ten minste 30% vrouwen aan de top krijgen: mijn oplossing voor De Oplossers #5, en door iedereen 80% van de huidige werkweek te laten werken kan ziekteverzuim door mantelzorgers voorkomen worden: mijn oplossing voor De Oplossers #18.